Μάντολα… η παραδοσιακή
Η ονομασία της προέρχεται από την ιταλική λέξη ”mandorla” που σημαίνει αμύγδαλο. Τα παλαιότερα χρόνια η Κεφαλονιά ήταν γεμάτη από αμυγδαλιές. Οι αρχόντισσες του νησιού καβούρδιζαν αμύγδαλα, τα πασπάλιζαν με ζάχαρη- είδος πολυτελείας την εποχή εκείνη- τα έψηναν σε μπακιρένια σκεύη και τράταραν με αυτές τους καλεσμένους τους.
Έτσι και ο Σέσουλας με μόνα εργαλεία του μια χάλκινη κατσαρόλα, μια ξύλινη κουτάλα, λίγη ζάχαρη, μια χούφτα αμύγδαλα και μερικά κάρβουνα οπλίστηκε με θέληση και πείσμα και επιχείρησε να φτιάξει την πρώτη του φουρνιά μάντολες λίγο μετά τον πόλεμο….και τα κατάφερε!
Από τότε, και ας έχουν περάσει πάρα πολλά χρόνια, χρησιμοποιεί ακόμα το ίδιο παραδοσιακό καζάνι που είχε πρωτοκατασκευάσει για την παρασκευή της καλύτερης μάντολας της Κεφαλονιάς!
Μάντολα μελιού…
διπλή αμαρτία
Σήμερα εκτός από τις παραδοσιακές κόκκινες μάντολες ο Σέσουλας παράγει και μάντολες με μέλι για διπλή, υγιεινή απόλαυση!!!
Παστοκύδωνο ή κομφέτο…
το φρουτένιο γλύκισμα
Ένα άλλο γλύκισμα της εποχής εκείνης ,του οποίου τη συνταγή κράτησαν αναλλοίωτη, είναι το παστοκύδωνο.
Ψήμενα κυδώνια αναμεμιγμένα μόνο με μέλι ,αμύγδαλα και λίγη ζάχαρη κομμένα σε κομμάτια είναι το τέλειο γλύκισμα για να σας ταξιδέψει πίσω στο χρόνο.
Σερβίρεται είτε μόνο του είτε κομμένο σε λεπτές λωρίδες με παγωτό καϊμάκι ή γιαούρτι χτυπημένο.
Μαντολάτο…
η λευκή απόλαυση
Το μαντολάτο κατά την Ενετοκρατία ήταν το αγαπημένο γλυκό της αριστοκρατίας. Έχει ιταλική ονομασία από τη λέξη ”mandorlato” που σημαίνει γεμάτο αμύγδαλα και υπάρχει πλέον και σε πολλές παραλλαγές όπως το αγαπημένο μας χαλβαδομαντολάκι.
Το μαντολάτο αποτελείται από μέλι, ζάχαρη, ασπράδια αυγών χτυπημένα σε μαρέγκα και καβουρδισμένα αμύγδαλα.
Παστέλι… το αυθεντικό
Το παστέλι, με ρίζες στην αρχαία Ελλάδα μια και γίνεται αναφορά σε αυτό από τον Ηρόδοτο, είναι γνωστό σε όλους για τις ευεργετικές ιδιότητες του στον οργανισμό μας.
Φτιαγμένο μόνο με θυμαρίσιο μέλι, σουσάμι και αμύγδαλα, στοιχεία πλούσια σε ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο και βιταμίνη Ε αποτελεί υπερτροφή μια και είναι ότι πιο ελληνικό αλλά και ότι πιο τονωτικό και υγιεινό μπορεί να γευτεί κανείς.
Μπαρμπουλέ…
Τραγανές μπάρες από καραμελωμένα αμύγδαλα αποτελεί και αυτό μια από τις πιο παραδοσιακές συνταγές της Κεφαλονιάς.
Αμυγδαλωτό…
με άρωμα λεμόνι
Λειβαθινή κεφαλλονίτικη συνταγή τση σιόρας Πάολας με άρωμα λεμόνι και γεύση βασισμένη στο λευκό αμύγδαλο και το ανθόνερο.
Τραγανό από έξω, μαλακό και τρυφερό στο εσωτερικό του είναι το γλυκό που θυμίζει νησί, καλοκαίρι, γάμους και χαρές.
Στο μικρό αυτό εργαστήριο παραδοσιακών εδεσμάτων μπορείτε να βρείτε ακόμα λουκούμια, χαλβαδόπιτες ,αγνό θυμαρίσιο μέλι καθώς και ρομπόλα Κεφαλονιάς από διάφορους γνωστούς παραγωγούς.
Πέρα από τα παραδοσιακά κεφαλλονίτικα γλυκίσματα το αρτοποιείο «Σέσουλας» παράγει και πολλών ειδών κουλούρια, βουτήματα και φρυγανιές. Μπισκότα βουτύρου, κουλουράκια πορτοκαλιού, αμυγδάλου, βανίλιας ,σοκολάτας, κανέλας, μουστοκούλουρα, σουσαμένια, αλλά και αλμυρά τραγανά κουλούρια καρότου, ολικής, κριτσίνια με βασιλικό και λιαστή ντομάτα, βουτήματα ούζου, φρυγανιές γλυκανίσου πασπαλισμένες με ζάχαρη ή γεμιστές με σταφίδες ιδανικά συνοδευτικά για τον καφέ ή το τσάι σας.
Για τους παλαιούς που αναζητούν γεύσεις που να τους θυμίζουν τα παιδικά τους χρόνια και τις όμορφες στιγμές που περνούσαν στο σπίτι του παππού και της γιαγιάς ο Σέσουλας συνεχίζει να προσφέρει ακόμα και σήμερα το κουλούρι της Πανδώρας ή αλλιώς ληξουριώτικο κουλούρι γεμάτο μεθυστικά αρώματα από μπαχαρικά, γλυκάνισο και κρασί.
Την εποχή των εορτών ο φούρνος γεμίζει από λαμαρίνες γεμάτες φρέσκα μελωμένα μελομακάρονα, κουραμπιέδες βουτύρου και κουραμπιεδάκια, δίπλες πασπαλισμένες με καρύδια και μέλι, «Μεθυσμένες Βασιλόπιτες» με κονιάκ και πορτοκάλι, και φυσικά το γνωστό σε όλους στο νησί….τσουρέκι του Σέσουλα!!!
Τσουρέκι…
το σπιτικό
Τραγανό απ’ έξω, μαστιχωτό από μέσα, πασπαλισμένο με φιλέ αμυγδάλου, γεμιστό με πραλίνα φουντουκιού, βουτηγμένο σε λευκή και μαύρη σοκολάτα, αρωματισμένο με μαστίχα, πορτοκάλι και μαχλέπι αποτελεί το τέλειο υγιεινό σνακ για τα παιδιά αλλά και το ιδανικό κέρασμα και δώρο στους αγαπημένους σας.
Η πιο γλυκιά αμαρτία των ημερών!!!
Και φυσικά φούρνος χωρίς ψωμί δεν υφίσταται!
Γι’ αυτό την παραμονή των εορτών του Πάσχα και των Χριστουγέννων ξεφουρνίζουν, όπως εδώ και 120 χρόνια, λαχταριστές λαμπροκουλούρες και παραδοσιακά κεφαλλονίτικα χριστόψωμα αντίστοιχα. Ενώ την Καθαρή Δευτέρα παρασκευάζουν και διαθέτουν τραγανή λαγάνα πασπαλισμένη με σουσάμι η οποία σηματοδοτεί και την έναρξη της Μεγάλης Σαρακοστής.